Hoppa till huvudinnehåll

Ny student

Ny student

Välkommen till ditt program på Sahlgrenska akademin, till Sahlgrenska akademins Studentkår och till Göteborg som studentstad! Här under finns matnyttig information som du kan tänkas behöva under din första tid hos oss.

Till dig som är ny student: Välkommen till ditt program på Sahlgrenska akademin, till Sahlgrenska akademins Studentkår och till Göteborg som studentstad!

Vi finns här för att du ska få en så bra start på dina studier som möjligt. Under insparken får du lära känna studiekamrater och vänner på andra program, samt faddrar och äldrekursare som kan ge dig värdefulla tips och råd senare under studierna. Och inte minst kan du hitta aktiviteter att engagera dig i, som kan sätta guldkant på din studietid.

Insparken anordnas av sex olika kommittéer, som var för sig ansvarar för olika utbildningsprogram, samt IntrU, vars uppgift är att samordna och stötta insparken, samt allt arbete som ligger bakom den. Hitta vilken insparkskommitté som tar hand om just ditt program här nedanför.

Inspark ››

Som ny i staden kan det vara svårt att hitta en bostad. I Göteborg finns det två olika organisationer som erbjuder studentbostäder, SGS och Chalmers studentbostäder. Tre andra stora bostadsköer i Göteborg som kan vara bra att ansluta sig till är BoPlats, Wallenstams och HomeQ.

Utöver att ställa sig i en massa köer kan man hitta bostad via blocket, facebook eller genom lokala anslagstavlor men var försiktig och undersök noga din potentiella hyresvärd. Du kan även annonsera att du hyr ut ditt rum eller lägenhet via Housinganywhere.com som är en student-till-studentplattform. När du hyr ut i andrahand är det viktigt att undersöka vad som gäller för organisationen, föreningen etc. Det kan också vara lättare att hitta bostad om du söker tillsammans med en kompis.

Flyttar du för att studera vid universitet eller högskola ska du vara folkbokförd på din studieort.

Anmäl flytt - Skatteverket

Beroende på hur du bor, hur gammal du är och om du har någon inkomst utöver studiemedlet så kan du söka bostadsbidrag.

Bidrag - Försäkringskassan

SGS
Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder bildades 1951 och styrs av kommunpolitiker, Göteborgs Förenade Studentkårer och Göteborgs universitet. De har bostäder över hela Göteborg och du får stå i kö från det året du fyller 17 år och planerar att studera. För att få bo hos SGS behöver du vara student vid Göteborgs Universitet eller Chalmers Tekniska Högskola eller om du är doktorand och bedriver studier som omfattar en aktivitetsgrad om minst 50% och följer en individuell studieplan. Du får bo kvar så länge du studerar minst 15 hp per termin, men max 6 år.

Som SAKS-medlem får du 3 månaders extra kötid när du aktiverar ditt medlemskap och sedan 1 månad extra per termin du är medlem.

SGS hemsida

Chalmers Studentbostäder
Chalmers Studentbostäder är en bostadsstiftelse som äger och förvaltar studentbostäder avsedda för personer inskrivna vid Chalmers tekniska högskola eller Göteborgs Universitet. De har bostäder över hela Göteborg och du får stå i kö från det året du fyller 17 år och planerar att studera. Som hyresgäst ska du bedriva aktiva studier på Göteborgs Universitet eller Chalmers samt vara medlem i en studentkår . För att kravet på aktiva studier ska anses uppfyllt krävs godkänt resultat på motsvarande minst 25% av heltidsstudier per termin.

Som SAKS-medlem får du möjligheten att bo hos Chalmers studentbostäder och för varje dag du är medlem får du 1 extra köpoäng.

Chalmers Studentbostäder

 

Göteborg kan verka som en stor stad till en början, och kollektivtrafiken kan vara lite förvirrande med alla olika spårvagnslinjer kors och tvärs, men det går ganska snabbt att komma in i det. Google maps är till stor hjälp. Det finns även cykelvägar över hela staden men de kan också vara lite förvirrande tills man hittar den snabbaste och lättaste vägen till skolan. Stadskärnan i Göteborg är inte så stor så det går rätt snabbt att förflytta sig till fots. Om inte annat kan man på så vis undvika den största trängseln på bussar och vagnar.

Västtrafik
I Göteborg och Västra Götaland är det västtrafik som sköter kollektivtrafiken. Det innefattar tåg, bussar, båtar och spårvagnar. De har två appar som är bra att ladda ner; Västtrafik ToGo där du kan köpa biljett samt Reseplaneraren där du planerar din resa. Som student har du rabatterat pris på periodkort som är 1, 3 eller 12 månader. För att utnyttja rabatten köper du ett periodkort för ungdom och det är viktigt att du har ett uppdaterat mecenatkort att visa upp tillsammans med din ungdomsbiljett. Det finns tyvärr inga rabatter på enkelbiljetter. Västtrafik kontrollerar regelbundet att alla som reser har en aktiv biljett.

Styr & ställ
I Göteborg när solen skiner kan det vara trevligt att ta en cykeltur hem istället för att trängas på spårvagnen, då är styr och ställ perfekt! Med styr och ställ kan du för 300/år, 90 kr/månad eller 20 kr/halvtimme cykla vart du vill i Göteborg. De första 30 minuterna är gratis och efter varje ny påverböjad halvtimme efter den första betalar du 10 kr/halvtimme. Ladda ner appen och börja trampa.

Elscootrar
I Göteborg kan du se ett flertal olika sparkcyklar slängda överallt. Dessa är ett utmärkt transportmedel då du bokstavligen kan ta dig dörr till dörr om du bor centralt. Det finns Voi, TIER, Lime, Bolt och kanske någon mer. Bolt samt Voi erbjuder månadskort för en viss summa och då kan du åka fritt i X antal minuter. Skulle du missa bussen kan du ändå komma fram i tid.

Mecenatkortet är det givna valet för att få tillgång till studentrabatter överallt. Ditt Mecenatkort fungerar även som din kårlegitimation. Så ladda ner appen och börja utforska nationella och lokala förmåner. Det är även Mecenatkortet du använder som student-ID för rabatten hos Västtrafik.

Som vård- och hälsostuderande går det inte att undvika att träning är bra både för kroppen och studierna. Att motionera regelbundet har otroliga effekter för inlärning.

IdrU
På SAKS finns det många som gillar att träna, bland annat de som ingår i vårt utskott IdrU. De samlas varje lördag 9-12 och tränar tillsammans i olika sporter och aktiviteter. De anordnar även träningar och prova på sporter ibland under veckorna. Alla SAKS-medlemmar är välkomna att delta.

Läs mer om IdrU

Fysiken
Fysiken har tre träningsanläggningar på: Kaserntorget, Gibraltargatan och Lindholmen. Dessutom har Fysiken tre stycken klätterhallar: vid Chalmers, i Partille och i Sisjön. De har stans bredaste träningsutbud genom att erbjuda olika bollsporter, Body and Mind träning, danspass, kondition och styrka, core och funktionalitet, vattengympa samt crossfit och klättring.

Som SAKS-medlem får du, utöver den vanliga studentrabatten, även 250 kr rabatt på årskort och 50% rabatt på alla topprepskurser i klättring. gå till deras hemsida för mer info samt för att registrera dig.

Gå till Fysikens hemsida

Utomhus aktiviteter
En stor fördel med Göteborg är dess närhet till natur. Det finns många olika promenadvägar utspritt i utkanten av staden, men även centralt såsom Slottsskogen och Änggårdsbergen. Lite varstans finns även utegym utplacerat.

Göteborgs Stads hemsida

Kontaktuppgifter

Kontakt
Administratör

Epost
admin@saks.gu.se

Telefon
037-786 3893
070-471 24 69